#27, Monor/Vasad, 2023. június 27.

Az utolsó HU-s ládánkról szóló poszt a 25-ös számú volt. Azt követően még egy ládát találtunk meg a geocaching.hu oldalról, tavalyi bikali nyaralásunk során - erről majd talán a jövőben lesz egy poszt. Most azonban az idei első nyaraláson begyűjött HU-s ládáról lesz szó.

27: Monori VOR - MNR

Szóval ez számomra egy tök izgalmas és egyedi láda.

Az történt, hogy volt egy szabad órám alvásidőben (lásd még előző poszt), és láttam, hogy ez a láda körülbelül 1.5 kilométer sétára található a hoteltől, ahol megszálltunk. Így elindultam. Pár száz méter séta egy négyszámjegyű úton, majd irány a földút, és a VOR adó.

Környezet

A környezethez szerintem a láda leírást érdemes elolvasni, most én csak néhány mondatot másolnék ide.

A VOR (VHF Omni-directional Range - VHF Körsugárzó rádió-irányadó berendezés) adók a rádió- elektronikus léginavigációt segítik elő, melyben a helymeghatározást földön telepített, és/vagy a légijármű fedélzetén elhelyezett berendezés által kisugárzott elektromágneses hullámok segítségével végezzük el.

Pár évtizede még a VOR adók jelentették az elsődleges technológiát a léginavigációban. A monori VOR adó amúgy azért lett ide építve, mert ez a hely pontosan az ún. régi, ferihegyi pálya (31L, 13R) tengelyében van a megfelelő távolságra, ez lehetővé tesz egy VOR megközelítést, hiszen ezen adó, megfelelő műszerbeállítás mellett pontosan rávezet a leszállópályára.

Eddig a történet. Az utolsó mondatot egyébként mi is tapasztaltuk, a légifolyosó konkrétan a hotel felett vezetett el, így amellett, hogy rengeteg leszálló gépet láthattunk, lányainkat is szoktathattuk a zajterheléshez.

Mivel a kereséskor esőre állt az idő, így azért pozitív gondolkodású emberként végigfutott az agyamon az alábbi gondolatsor: egyedül vagyok egy búza- és kukoricamező közepén valahol az isten háta mögött; ha itt kap el egy villámlásokkal tarkított zivatar, vajon kijutok-e én innen egyben ... de végül szerencsére semmi ilyesmi nem történt. És még az alföldi búzamezők veszélyes állatai (vakond, cinege, stb.) is elkerültek :)

Láda

A láda egy műanyag konyhai doboz, jó állapotban, benne néhány aprósággal, lásd a képeket. Toll is van benne, a logbook vízhatlan csomagolásban van, szóval tényleg jó állapotú.

Spoiler - csak ha el akarod rontani a saját szórakozásod (jelöld ki a bekezdést, hogy lásd a szöveget)!

Belépve az erdőbe rögtön az első lehetséges fa tövében találod.

Kép

hu0027_01.jpg

hu0027_02.jpg

hu0027_04.jpg