#323-324, Népliget, 2021. augusztus 15.

Az idei nyár nem a hosszú nyaralásokról szólt - ugye a szabadságokat szeptemberre tartogattuk, második lányunk születésére. 

Így aztán nyaralás helyett csak egy-egy délután volt, amikor kiszakadhattam a hétköznapokból, és elmehettem ládázni. Ilyen volt augusztus 15 is, amikor a Népligetet vettem célba. 

A Népliget ideális célhelyszín: 15 perc autózáson belül van; elég nagy terület ahhoz, hogy még a vírushelyzetben is nyugodt szívvel sétálgass; és annak ellenére, hogy már 3 éve Budapesten lakunk, még sosem mentem el ide.

E mellett láttam, hogy van itt egy Wherigo láda - ebből a típusból pedig még csak egyet találtunk meg, még 2018-ban, Szegeden - majd lesz róla visszatekintő poszt is talán. A láda leírása körülbelül 1 kilométer sétát írt (ami ugye oda-vissza 2 km), ami jelenlegi fizikai állapotomat tekintve (értsd: nulla mozgás) pont megfelelőnek tűnt.

323: CERES

Szóval a Népliget: Budapest legnagyobb közparkja, szép, sok zölddel ... gondolja az ember naivan. Persze zöld tényleg volt, maga a park szép is, de azért nem nehéz észrevenni, hogy erősen elhanyagolt. Mellette pedig kurvák, drogosok, kisebbségiek, és ezek változatos kombinációja szép számmal. Szóval figyelnem kellett, hogy az útról lelépve hova is megyek. 

A cél nem kisebb volt, mint a Naprendszer bebarangolása, de erről majd bővebben a másik ládánál. A bolygóközi séta közben azonban volt még egy mystery cache is, szóval kezdjük ezzel.  

Környezet

A már bezárt Planetáriumtól indulva rövidtávon megtalálható a Merkúr - Vénusz - Föld - Mars négyes, majd jön a kisbolygóöv, amelynek legnagyobb tagja a Ceres nevű törpebolygó. Róla lett elnevezve ez a láda, és az útról letérve, körülbelül 20 méterre tőle volt megtalálható, egy fás környezetben.

Láda

Egy kémcső, sárga, vagy épp fekete záróelemmel, attól függően, a két láda közül melyiket találod meg! Ha minden igaz, a sárgát már elvitték, szóval feketét keress!

Spoiler - csak ha el akarod rontani a saját szórakozásod (jelöld ki a bekezdést, hogy lásd a szöveget)!

Az Ifjúsági sétányról jobbra kell letérni a Cinema Hall felé. Egy fa kb. 1.20 magasan található üregében van elrejtve a láda. 

Kép

323.jpg

 

324: Solar System

Na de akkor beszéljünk egy kicsit erről az egészről, mi is ez a WherIGo cache.

Míg egy átlagos geoládánál van egy koordináta, odamész, megkeresed a ládát (esetleg koordinákat számolsz, és úgy jutsz el a célállomásra), és boldog vagy, a WherIGo ládák ennél egy fokkal interaktívabbak.

Lényege, hogy egy külön alkalmazást telepítve, majd a megfelelő GPS-koordinátára elbattyogva kapsz egy kérdést, amit csak a helyszín ismeretében tudsz megválaszolni. Az aktuális ládánál a naprendszer bolygóit kellett végigjárni. Minden állomáson egy kis tábla állt, a bolygók alapadataival. Ezeken a helyeken egy kérdés ugrott fel a mobilomon, amelyet a tábláról leolvasva kellett megválaszolni. Ezután kaptam meg a következő állomás koordinátáját.

Ennek egyetlen hátránya van: ha a GPS-ed nem pontos, keringeni kell egy kicsit, mire a telefon érzékeli, hogy jó helyen vagy. Itt a fák takarásában ez kihívás volt, gyanítom néha hülyének néztek, ahogy körbetáncoltam egy 3x3 méteres sávot, hogy végre felugorjon a kérdés.

Természetesen az utolsó állomás végén egy koordináta vár, amin már egy geoláda található.

A Naprendszer ismeretében nem nehéz kiszámolni, hogy itt legalább 8 állomás volt, az utolsó ponttól a végládához pedig még egy jó 500 méteres séta vezetett. Így az eredetileg tervezett 2*1 km sétából végül 3.9 km lett, amit a keringésekkel együtt 1.5 óra alatt sikerült megtennem.

Ebbe mondjuk bele kell kalkulálni, hogy a WherIGo appom a 4. állomás után úgy kifagyott, hogy még a Mentés sem maradt meg, és kezdhettem a játékot előlről. Ott volt egy pillanat amikor azt mondom feladom. Kár lett volna.

Környezet

Változó. Van, ahol a fű teljesen körbenőtte a táblát, erősen kellett figyelni, hogy kiszúrja az ember a helyszínt. Az egyik táblához közel csövesek itták kannás borukat.

Láda

A láda az utolsó táblától pár száz méterre van, egy magaslaton, kell hozzá egy kicsit mászni is. A sűrű aljnövényzetben néha nem könnyű, de megoldható. A láda maga sajnos semmi extrát nem nyújt, a képen megtekinthető. Fontos, hogy habár a geocaching.com-on nem kell, de az ilyen ládák logolásához a saját alkalmazásában kell egy jelszó, amit van a ládában találsz, vagy az alkalmazás írja ki, amikor végeztél! 

Spoiler - csak ha el akarod rontani a saját szórakozásod (jelöld ki a bekezdést, hogy lásd a szöveget)!

Habár a kiindulópont a Planetárium, a láda már már a Vajda Péter utcától északra található. A Trautmann Róbert - Lengyel sétány között, egy emelkedőn egy fában.

Képek

324_indulas.jpg

324_fold.jpg

324_lda.jpg