#28-30, V. kerület, 2023. augusztus 12.

Az eddigi legtermékenyebb ládás napom. Összesen 6 HU-s és 5 COM-os láda került a "zsákba", igaz a 11-ből mindössze 4 jelentett fizikai ládát.

Ez egy körülbelül 15 kilométeres sétával jött össze az V. és a VII. kerületben. A következő posztok ennek a napnak a ládáit "dolgozzák" fel. Kezjdük a délelőtti HU-s ládákkal!

28: Contra-Aquincum

Szóval úgy alakult a nap, hogy "kimenőt" kaptam a családtól, és úgy döntöttem, ezt a napot egy belvárosi sétával, és közben geoládázással töltöm. Reggel irány a villamos (ami helyett persze épp pótlóbusz közlekedett egy darabon), és egy óra múlva már a belvárosban is voltam.

Környezet

Leszállás a Március 15 téren, majd egy kis történelemóra, amelyet most nem osztanék itt meg, olvassátok el a láda oldalát, a Wikipedia oldalt, vagy épp ezt a cikket.

Ami talán mégis említésre érdemes, hogy a római kori erőd romjai a 2010-es évekig szabadon voltak, ekkor döntött úgy az akkori városvezetés, hogy állagmegóvás jelleggel befedik azt, így ma már csak üvegen keresztül, az utcaszintről nézhető meg. Sokat lehet tanulni a leírásokból (például hogy Pest valaha egy sziget volt!), érdemes elolvasni!

A környezet ma kimondottan jól néz ki, a Március 15 térből egy igazi kis park lett. Sajnos persze itt is volt 1-2 hajléktalan, illetve az üvegfalas belátás sem egyszerű a napos időben, de ettől még jó kis kezdőállomás volt.

Láda

Virtuális láda, egy téren lévő szobrot kell megnézni hozzá.

Spoiler - csak ha el akarod rontani a saját szórakozásod (jelöld ki a bekezdést, hogy lásd a szöveget)!

Nem mindenkinek a kezében van a pajzs!

Kép

A térről nem készítettem képet, úgy gondolom, erről rengeteg kép van az interneten.

 

29: Vigadó tér

Innen "felpörögtek" az események, séta a közeli Vigadó térre, a szökőkút megnézése, majd a láda begyűjtés.e

Környezet

A mellett, hogy itt található a Pesti Vigadó (amelynek történetéről megintcsak rengeteg cikk van, például ez), itt látható a Vízcsorgató gyermekek kútja, amelyet még anno a millennium-ra építettek. A szovjet időkben elvitték, de a 2000-es évek elején visszatért, és azóta is a tér közepén áll.

A téren átmegy a Dunakorzó, és itt található még a "Kiskirálylány" szobra, amelynek saját honlapja is van.

Láda

Virtuális láda, a téren kell egy szót megtalálni.

Spoiler - csak ha el akarod rontani a saját szórakozásod (jelöld ki a bekezdést, hogy lásd a szöveget)!

Csak egyféle bordó alapon aranyszínű szó van, NEM magán az épületen! Csak egy karakterrel rövidebb a rövidebb szó, mint a hosszabb!

Kép

Még itt sem készítettem képet.

 

30: Tengerész Emléke

Ez egy nagyon érdekes "láda", igazi története van. A rejtő nagyapja haditengerész volt, sokat fotózott, amiből kiállítás nyílt először Sopronban, ott volt a láda is. A kiállítás után még mindig a városban, de egy hétköznapi utcában, köztéren állt a leolvasható jelszó. Azonban ez a helyieknek nem tetszett: így került végül Budapestre a "láda".

Környezet

Hát az az igazság, hogy nem volt evidens az emlékmű kiszúrása. A közvetlenül mellette található étterem olyan mértékben terjeszkedett, hogy már az emlékműtől néhány méterre is asztalok találhatók. Így aztán az egyszeri "geoládásznak" érdemes még a turisták hada előtt odaérni, hogy nyugodtan leolvashassa a kódot.

Láda

Virtuális láda, az emlékmű tábláján egy szót kell leolvasni.

Spoiler - csak ha el akarod rontani a saját szórakozásod (jelöld ki a bekezdést, hogy lásd a szöveget)!

nincs

Kép

0030.jpg

 

Ezután következett az első kényszerszünet, beiktatva egy kávét és egy kétbetűst, majd jött a folytatás. 

Viszont mára ennyi fért bele, úgyhogy íme egy bónusz fotó a várra történő kilátással, ha valaki még nem látott volna hasonló képet:

0030_var.jpg

 

Folyt. köv!