#350, Zamárdi, 2023. július 17.

Ismét kerek számhoz érkeztünk: már van 350 ládánk a geocaching.com-ról! 

Ahogy a láda neve is mondja: hurrá, nyaralunk! Idén nyáron már másodszorra, és ezúttal Zamárdi volt a célpont. Beszéljünk róla egy kicsit.

350: Hurrá, nyaralunk! 6

Korábbi posztokból már kiderült, hogy gyerekbarát nyaralóhelyeket keresünk, így jutottunk el egy ismerős javaslatára Zamárdiba. És a szállás valóban gyerekbarát volt, de igazából elkövettük azt a hibát, hogy nem csináltuk meg a házi feladatot (tőlünk szokatlan módon), ami a hely feltérképezését jelenti.

Mit tud az ember Zamárdiról? A Balaton szíve, Balaton Sound, esetleg még egy-két másik fesztivál.

Milyen kép él a fejünkben a Balatonról? Napközben hesszelek a strandon, otthagyjuk a gatyánkat is a kajáldákban, este aztán, miután a strand bezár lepakolunk a szálláson, sétálunk a bazársoron, nézelődünk, lazulunk, és otthagyjuk a gatyánk másik felét is.

Na hát ez Zamádira nem igaz (mármint a gatya igen, de mindegy). Szóval Zamárdi egy üdülőfalu, se több, se kevesebb. A strand ingyenes szabadstrand (cserébe a parkolóban kifizeted a strandbelépő árát, óránként 400 HUF, 9-21 között, minden nap). Iszonyú hosszan terül el, gyönyörű szép a víz, remek kilátás van Tihanyra, és nagyjából ennyi. Esténként a programok eléggé korlátozottak: van egy kertmozi, van egy-két strand mentén nyitva tartó kajálda. A vízparton pedig hiányzik az az igazi tipikus gyerekbarát élmény: amikor a gyereket kiülteted a partra, előveszi a kis homokozó játékait és egész nap el van, neked meg csak annyi a dolgod, hogy kenjed, nehogy megsüljön. Hiányzott az a kis pancsolós rész.

Azonban itt még a helyi Tourinform elmondása alapján sincs ilyen. Illetve hát az elmúlt három-négy évben törekedtek ennek kialakítására, de ennek az lett az eredménye, hogy a város legszélére csináltak egy körülbelül 50 méteres, pancsolónak nevezett szakaszt, ami mentén van 1 darab teljes kajálda, 1 darab öltöző és 1 darab értékmegőrző. Egyébként befelé egy jó kilométeren át semmi más. Na ez volt a 350. ládánk célpontja.

Szóval összegezve: Zamárdi jó hely, csak nem biztos hogy, két pöttömmel. Mi is inkább bázisnak használtuk.

Környezet

Azért fel kellett fedezni a gyerekbarát részt, mert bíztunk benne, hátha mégis jó lesz. A nyaralás második napjának reggelén így koránkelés, és rám maradt a nemes feladat, hogy autózzak el a település másik végére, és mérjem fel a terepet. Azt láttam, amit körülbelül fentebb leírtam.

És persze egy geoládát a geocaching app térképén! Úgyhogy miután meggyőződtem arról, hogy itt nem lesz nagy strandolás, "apaszabadságra" küldtem magam teljes 15 percre, és nekiálltam megkeresni a ládát. A térkép egy mini híd mellé mutatott, és mint kiderült, ott is volt a láda.

Láda

A láda egy mini, mágneses, sárga szigetelőszalaggal körbetekert tubus, valahol a híd környékén. Semmi extra, és mivel mikroláda, toll természetesen nincs benne.

Spoiler - csak ha el akarod rontani a saját szórakozásod (jelöld ki a bekezdést, hogy lásd a szöveget)!

A partról szemben állva a híddal, a bal oldalán, a parthoz közelebbi végében lesz, az alaphoz rögzítve. Figyelj oda, hogy ne ejts le semmit :)

Kép

A láda oldaláról, a "pancsolós" rész:

03501.jpg

És maga a láda:

03502.jpg