#328-329, Pesterzsébet, 2021. december 23.

December 23, mindenki készül a karácsonyra ezerrel. Botor módon mi is elmentünk még egy közeli boltba vásárolni pár dolgot. Szerintem ilyen tempóban még sosem értem végig rajta, 15 perc alatt kint voltunk a még hiányzó 3-4 dologgal. Iszonyatos tömeg, amit persze mindig megakaszt egy-két okos, aki úgy érzi, neki a legnagyobb tömegben kell megállni a sorok közepén, keresztbeállított kosárral.

Annyit mondjuk elértünk, hogy a nagyobbik ennyi idő alatt is jól elfáradt, így aztán ebéd után aludt egy nagyot. Én pedig kihasználam a "boldog békeidőket", és elindultam Erzsébet központjába begyűjteni még két hiányzó ládát, amiből az egyiket nemrég javították meg. Végül egy jó 5 kilométeres séta lett belőle, amire persze gyakorlott túrázók legyinthetnek, de nekem szerintem hónapok óta nem volt ilyen fizikai igénybevételem.

328: GBGA-20 - Béke Church

A GBGA (Great Budapest Geocaching Adventure) Budapest 23 kerületén vezet végig, egy-egy érdekességet megmutatva. Ez a 20. kerületi láda. Régen még saját honlapja is volt a sorozatnak, sajnos ez mára már megszűnt, így ez is csak "egy" láda a sokból, viszont egy olyan kerületi templomhoz visz el, ahol sokat jár az ember, de mégsem tűnik fel mindig neki. 

A láda leírásából egyébként kiderülnek olyan érdekes dolgok, mint hogy Pesterzsébet Budapest 7. legnaygobb kerülete, és öt része van: Központi városrész, Gubacsi lakótelep és környéke, Erzsébetfalva, Kossuthfalva, Ipari negyed. És persze "Pesterzsébet nem tartozik a fővárosi műemlékekben, kirándulási lehetoségekben gazdag kerületek közé". Kár érte.

Ja, és van benne bónuszkód - ha valaki begyűjti mind a 23 ládát, mehet a bónuszt megkeresni!

Környezet

Szóval a központi lakótelepen sétálva az egyik utca végén egy kisebb "domb" (nevezzük inkább magaslatnak) található, tetején a templommal, amely a helyi evangélikus közösségé. Érdekesség, hogy a XX. kerületi templomokat érintő, és korábban begyűjtött geoláda-sorozat csak katolikus és református templomokat érintett, úgyhogy nem ismétlődött a helyszín.

Láda

A láda, ahogy egy központi helyen várható, kisméretű mágneses tubus, fehér kupakkal.

Spoiler - csak ha el akarod rontani a saját szórakozásod (jelöld ki a bekezdést, hogy lásd a szöveget)!

A kerítés alsó részén, az egyik sarokba rejtve. Nagyjából ott, ahol a borostyán kezdődik (balról), így remélhetőleg sokáig meglesz még!

Kép

328_1.jpg

328_2.jpg

 

329: Nem fogod megtalálni

A jónevű láda, amiről tulajdonosa(ik) is beismeri(k), hogy a helyen valójában semmi nincs, mindössze egyforma távolságra laknak a helytől, ezért ide rejtették. Begyűjtöttem, újabb mosolygó fejecske, de nem érdemes rá sok szót vesztegetni.

Környezet

Hát nem ez a kerület legszebb része. Egyik oldalról egy elhagyatott, lakatlan épület, előtte furcsa kinézetű, valamikor ételnek tűnő dolgokkal; a másik oldalról pedig valami lakott épület van ugyan, de ott is elég sok a szemét. 

Láda

Ez is egy mágneses tubus, ám nagyobb méretű, és sárga kupakkal rendelkezik.

Spoiler - csak ha el akarod rontani a saját szórakozásod (jelöld ki a bekezdést, hogy lásd a szöveget)!

A villamossínek felől nézve a szembeni utca bal oldalán, rögtön a kereszteződésnél, a villanyoszlop aljában.

Kép

329.jpg

És ezzel le is zártuk 2021-et.